Kollégáink vehették át 2023-ban a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat Székesfehérváron

2023.10.10. 09:26

Az Építészet Világnapja alkalmából a Városházán adták át a közel egy évtizedes múltra visszatekintő Schmidl Ferenc Építészeti Díjat. A három díjazott Erdei László, Erdei Ibolya és Karé Krisztián a Szent István Király Múzeum rekonstrukciójának és bővítésének magas színvonalú alkotói munkájáért részesült az elismerésben, de munkáikkal a város számos pontján találkozhatnak a székesfehérváriak.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a széles közvélemény elismerését tolmácsolta a díjazottaknak, kiemelve, hogy pontosan az ilyen szintű és minőségű tervek elismerésére hozták létre annak idején a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat. „Ha valaminek csodájára járnak a fehérváriak és a hozzánk látogató vendégek az elmúlt hosszú hónapok során, az például azoknak az embereknek az alkotása, akiket ma ezzel az elismeréssel szeretnénk köszönteni.” – fogalmazott a polgármester, aki nehéz feladatként, de ugyanakkor szép kihívásként is jellemezte a munkát, melyet a díjazottak nagyon magas minőségben teljesítettek. 

A tervezés és a kivitelezés után a város kapott egy olyan közösségi és kulturális teret, amire méltán lehet büszke – húzta alá a városvezető, hozzátéve, hogy a város kulturális élete évtizedeken keresztül fogja érezni az épület hatását és jelentőségét. Dr. Cser-Palkovics András megköszönte a Magyar Kormány támogatását, melynek segítségével a projekt létrejöhetett, valamint reményét fejezte ki, hogy a jövőben is lesz lehetőség hasonló középület-felújításra.

Az Önkormányzatnak fontos vállalása, hogy elősegítsége az építészet és az azt művelő építészek társadalmi elfogadottságát, ennek okán alapították 2014-ben a város híres szülöttéről elnevezett építészeti díjat – kezdte köszöntőjét Lantay Attila, Székesfehérvár főépítésze, a Schmidl Díj Bizottság tagja. Felidézte, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szent István Király Múzeum és a Magyarságkutató Intézet a Kormány 2013-as, Szent István-emlékévben meghozott döntése alapján közösen szervezte meg a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című kiállítást. A tárlatot nagy érdeklődés kísérte, azonban ahhoz, hogy megvalósulhasson, felújításra és bővítésre került a Rendház épülete.

Lantay Attila szakmai értékelése szerint a Rendház előcsarnoka, a Szent István Király Múzeum bejárata méltó felújításon esett át: A korszerű építészeti formálással megoldott, kortárs hangvételű előcsarnok a történelmi környezetet adó barokk Rendházzal immár együtt szolgálhatja a kultúra üdvét. Új épülettel gazdagodott a város, ami nem csak színvonalas kiállítótermeket jelent, de a múzeum egy olyan új térrel is gazdagodott, ami nem csak az igényes kiszolgálást teszi lehetővé, hanem új lehetőségeket is biztosít a programok terén, közösségi térként is funkcionálhat. A főépítész hozzátette: utóbbi funkciót a bizottság nagyra értékelte a díjazásnál. Lantay Attila mind a tervezőknek, mind az alkotóknak megköszönte, hogy Székesfehérvár újra felkerülhetett Európa kulturális térképére.

Erdei László 1978-ban szerzett magasépítő üzemmérnöki oklevelet a pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskolán, majd 1987-ben műemlékvédelmi szakmérnöki, 2006-ban pedig színdinamikai szakmérnöki képzéseken vett részt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Szakmai életútja során számos munkahelyen tevékenykedett, a FETÉV-től az Agroberen át a Fejér Megyei Tanácsig, majd ezt követően több magántervező irodában – többek között az UNITERV Épülettervező Kft-ben és az NA Stúdió Kft-ben – dolgozott építész tervezőként 2013-ig. Ezután 3 éven keresztül a Fejér Megyei Kormányhivatalnál műemléki felügyelő munkakörben, majd 2016-tól ma is a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársa, melynek keretében számos önkormányzati beruházás tervezésében vesz részt.

Nevéhez több jól ismert székesfehérvári épület is fűződik:

- Panoráma Office bővítés - átalakítás, Székesfehérvár, Rákóczi út
- Gellértudvar 256 lakásos társasház, Székesfehérvár, Palotaváros
- Horogház 92 lakásos társasház, Székesfehérvár, Palotaváros
- Kurucz sarok Társasház, Székesfehérvár
- Parkolóház, Székesfehérvár, Távírda utca
- Maroshegyi bölcsőde, Székesfehérvár, Úrhidai út

Munkásságáért két alkalommal – 2012-ben és 2016-ban – Fejér Megyei Építőipari nívódíj-ban részesült, valamint 2021-ben átvehette a Fejér Megyei Építészkamara által alapított Molnár Tibor építészeti díjat a Velence, Panoráma u. családi ház tervezéséért. A szakmai közéletben is aktív: a Fejér Vármegyei Építész Kamarában tisztségviselőként – jelenleg elnökségi tagként – vesz részt az építésztársadalom érdek- és értékvédelmi munkájában.

Erdei Ibolya 2011-ben diplomázott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán és szerzett építészmérnöki oklevelet. Ezt követően Karé Krisztián műtermében, majd többek között az Erdei Design Stúdióban, valamint megszakításokkal a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft-ben folytatott tervezői tevékenységet. Főbb alkotásai a maroshegyi bölcsőde, a Zsófia-ház és a Távírda utcai Parkolóház, melyet társtervezőként jegyez. Kezdetektől fogva számos közös alkotásban, tervezőtársként vesz részt Erdei Lászlóval és Karé Krisztiánnal. Fiatal kora ellenére 2011-ben már európai díjazott volt a Holcim Awards for Sustanable Construction építészeti versenyen, majd 2021-ben Molnár Tibor Építészeti Díjban részesült Velence, Panoráma u. családi ház tervezéséért.

Karé Krisztián 1998-ban végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán. 2001-ben a Debreceni Egyetemen műszaki ellenőri, 2004-ben pedig a Econovum - Newport School of Business Administration-ban MBA-mérnök-közgazdász végzettséget szerzett. Állandó munkahelye a saját tulajdonú ARHI-TÉK Kft., melynek ügyvezetője, vezető építész tervezője. Emellett számos munkahelyen, többek között a Szigeti és László Kft-ban építész munkatársként, a Széphő Zrt-ben vezető tervezőként, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Beruházási és Üzemeltetési Osztályán főmunkatársként, valamint a Székesfehérvári Városfejlesztési Nonprofit Kft-ben építész tervezőként tevékenykedett.

Számos megvalósult építészeti alkotás tervezője, ezek közül kiemelendő:

- Gorsium Domus 80 lakásos társasház
- Gellért Udvar 256 lakásos társasház
- Kurucz sarok Társasház
- Megyeháza belső átalakítása – Kormányhivatal kialakítása
- Vörösmarty tér 12. sz. műemléki épület rekonstrukció, valamint a telek hátsó részén új 17 lakásos társasház
- Várkörút 11. „Molnár Tibor lakóépület” felújítás és belső átalakítás

Fentiek mellett számos családi házat és társasházat tervezett Székesfehérváron és a város határain kívül, valamint számos kivitelezési munkában felelős műszaki vezetőként, illetve műszaki ellenőrként tevékenykedik. Munkásságáért 2012 évben Fejér megyei Építőipari Nívódíjban részesült a Kuruc Sarok Társasház tervezőcsapatának tagjaként. Szakmai közéleti tevékenységi között jelentős a Fejér Vármegyei Építész Kamara elnökségi tagjaként végzett munkája.

A díj átvétele után Erdei László úgy fogalmazott: nem állhatnánk itt, ha nem kaptuk volna meg a bizalmat a városvezetéstől. A friss Schmidl Ferenc Építészeti Díjas tervező arról beszélt, hogy a projekt során nem csak három ember dolgozott, hanem nagyságrendileg 80-100 ember összehangolt, magas színvonalú tevékenysége kellett az elért eredményhez. Erdei László külön köszöntötte a kivitelező munkáját, aki a pandémiás időszak ideje alatt is dolgozott az épületen. „Elképesztő mennyiségű munka került ebbe az épületbe, ami ma már látható, de az odáig vezető út mozgalmas és összetett volt.” – zárta köszöntőjét Erdei László, aki minden, a projekthez akár egy gondolatot is hozzátevő résztvevőnek megköszönte a segítségét.

A rendezvényen részt vettek Róth Péter és Lehrner Zsolt alpolgármesterek, Fakász Tamás állami főépítész, a Schmidl Bizottság tagja.

Gratulálunk a Székesfehérvári Városfejlesztési Kft. munkatársainak!

Forrás: https://www.szekesfehervar.hu/erdei-ibolya-erdei-laszlo-es-kare-krisztian-kaptak-a-schmidl-ferenc-epiteszeti-dijat-2023-ban

Legutóbbi galériák

  • Fő utca
  • Szociális városrehabilitáció
  • Hiemer ház