Újabb 9 bérlakást dob piacra Fehérvár

2015.10.20. 13:53

Újabb kilenc önkormányzati bérlakást jelölt ki eladásra a közgyűlés. A cél egyfajta profiltisztítás: ne legyenek önkormányzati bérlakások a többségében magántulajdonú épületekben.  

Három évvel ezelpőtt készült el a székesfhérvári önkormányzat lakáskoncepciója, amely világosan kijelölte azt a célt, hogy a város váljon meg azoktól a saját tulajdonú bérlakásoktól, amelyek egyfajta szórványingatlanként nehezen integrálhatóak a szociális rencszerbe.

Ennek oka van, az egyik az, hogy ha egy épületben sok magánlakás van, a tulajdonosok közössége szinte állandóan feszültséget érez az ugyanebben az épületben lévő egy-két önkormányzati bérlakás lakójával szemben. Nem csak ezt a feszültséget nehéz feloldani, hanem, amint Guti Péter, a bérlakásokat kezelő Székesfehérváro Városfejlesztési Kft. ügyvezetője mondja, az alacsony bérleti díjak mellett az önkormányzat ráadásul a közös költséget sem hárítja tovább a bérlőkre. Ha például egy szociális alapú bérlakás havi bérleti díja 8-9 ezer forint, könnyen előfordul, hogy a közös költség - pláne egy felújítás alatt lévő épületben - akár 10-15 ezer forint is lehet, azaz végeredményben az önkormányzat fizet rá a lakás fenntartására. a másik szempont az eladásra kijelölésnél a nem gazdaságos felújítás.

Mindezek alapján legutóbb újabb kilen lakást hirdetett meg eladásra a város, köztük az Arany János, Bástya, Kossuth utcában, a Szent István téren és a Zichy ligetben is találhatunk ingatlanokatm de belvároson kívüli Prohászka, Deák Feren és Havranek utcában is várja egy-egy lakás az új gazdáját.

Amint Guti Péter elmondta, évente nagyjából tíz lakástalál gazdára, így végre tényleg tisztul a kép.

Persze még mindíg vannak úgynevezett határozatlan idejű bérleti szerződések, amelyek évtizedekkel ezelőtt keletkeztek, mintegy kétszáz ilyen élő szerződés van a belvárosban.  A Városfejlesztési Kft. igyekszik felajánlani az ilyen lakóknak, hogy jobban fenntartható, azaz alacsonyabb rezsijű lakásba költözzenek, de a tapasztalat az, hogy csak kevesen adják fel emiatt a lakás belvárosi elhelyezkedését. A határozatlan idejű szerződések az egyenes ági rokonnak továbbörökíthetőek, így egy darabig biztosan lesz még ezekkel dolga az önkormányztatnak.

 A leromlottá llapotú belvárosi házak, homlokzatok felújítására is van azért törekvés: A Városfejelsztési Kft. egy felújítási tervet készített a Szent István tér 11-13. közötti épületekre. Ezek közül a Szent István tér 11. számú, magántulajdonú épület homlokzatfelújítása már nyáron elkészült, a napokban pedig 16 milliós költséggel befejeződött a Szent István tér 13. számú épület homlokzat- és tetőfelújítása is. Ebben az épületben kizárólag önkormányzati lakások vannak, a szomszédosokban vegyes a tulajdon, ami nehezíti a felújításokat. De legalább elkezdődött valalmi.  

Forrás

Legutóbbi galériák

  • Fő utca
  • Szociális városrehabilitáció
  • Hiemer ház