A Multifunkcionális jégcsarnok sport- és kulturális rendezvények otthona is lesz

2016.12.15. 10:37

Több hónapja tart a Modern Városok Program keretén belül megvalósuló multifunkcionális csarnok tervezői munkája. Ez lesz az ország második legnagyobb csarnoka, mely nagyobb lesz a debreceni Főnixnél is. Az Alba Aréna a jégkorongon kívül egyéb sporteseményeknek és kulturális rendezvényeknek is méltó otthona lesz.

Székesfehérváron nagyon régóta várt fejlesztés a rendezvénycsarnok megépítése, amiért régóta küzd a város. A Város Közgyűlése még 2013. november 29-én tartott nyílt ülésének utolsó napirendi pontjaként tárgyalt a multifunkcionális jég- és rendezvénycsarnok létrehozásáról, melyről azt megelőzően támogató kormánydöntés is született. A lehetséges helyszíneket megvizsgálták, tizenkét ingatlanból nyolcat találtak érdemesnek arra a szakemberek, hogy érdemben foglalkozzon vele a közgyűlés. A képviselők egyhangúen stratégiai döntést hoztak arról, hogy a megvalósítást a Budai út városból kivezető szakaszáak jobb oldalán, az ott lévő kereskedelmi létesítmények mellett képzelik el.

A 2016-os év első felében újra jelentős mérföldkőhöz érkezett a multifunkcionális jégcsarnok megvalósítása. Tavaly tizenhárom megyei jogú várossal - köztük Székesfehérvárral- kötött együttműködést Magyarország Kormánya a Modern Városok Program keretében. Egy 2016 februárjában kiadott kormányhatározat szerint csak az idei költségvetés terhére több mint 50 milliárd forintot fordítanak a megyei jogú városok fejlesztésére. A legnagyobb összeget - mintegy 16 milliárd forintot - Székesfehérvár kapta ekkor. A kormánypárti képviselők szavazatával az idei év júniusában elfogadásra került a költségvetési törvény módosítása a Prlamentben. A "jégalapú" multifunkcionális csarnok tervezési költségeihez 509 millió forintos támogatást biztosított a módosítás.

A Budai út mellé tervezett multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok építése kapcsán megítét félmilliárd forint a területvásárlási és tervezési költségeket fedezi 2016-ban. A város vállalta, hogy elkészíti a komplett építési engedélyezési tervdokumentációt, valamint a közmű és útterveket is.    

Az új csarnokhoz a területet már megvásárolta a város a Budai út végén, szeptemberben pedig hivatalosan is elindult a tervezői folyamat, melynek végére engedélyes építési terv és kiviteli terv készül. Guti Péter, a székesfehérvári Városfejlesztési Kft. ügyvezetője elmondta, hogy idéb augusztusban vett nagyobb lendületet a tervezés. A tervezéssel Balázs Mihály DLA Kossuth-, Ybl Miklós-díjas és Príma Primissima díjas magyar építészt bízták meg. A szakemberek kiemelt figyelmet fordítanak arra a tervek elkészítélse során, hogy az új csarnokban is az a rendkívüli hangulat fogadja majd a szurkolókat és a csapatot, mint ami a Raktár utcai jégcsarnokra jellemző. 

Forrás

Legutóbbi galériák

  • Fő utca
  • Szociális városrehabilitáció
  • Hiemer ház