Gyönyörű gólokkal nyert a magyar hokiválogatott a csodálatos Alba Aréna nyitómeccsén

2024.04.26. 09:25

Péntek este a divízió I/A-s világbajnokságra készülő magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna nyitómérkőzésén.

A csodálatos Alba Arénában közel 6000 szurkoló várta az összecsapást, amelyet napra pontosan 16 évvel a történelmi szapporói feljutás évfordulóján rendeztek. Az ünnepélyes megnyitón Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere mindenkinek köszönetet mondott, akik az elmúlt években hozzájárultak az új aréna felépítéséhez és átadásához. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár kiemelte idősebb Ocskay Gábor hitvallását, hogy milyen sokat tett a fehérvári jégkorong felvirágoztatásáért, és munkássága révén álom vált valóra, a csapat magyar bajnoki címeket szerzett, nemzetközi szereplések részese, és most, 16 évvel a szapporói hősök feljutása után ebben a gyönyörű létesítményben játszhat a válogatott.

Don MacAdam szövetségi kapitány csapata a múlt héten Lengyelországban kétszer is kikapott a felkészülés során, és most a legmagasabb osztályban szereplő norvégokat fogadta. A kanadai szakember a meccs előtt azt mondta, hogy csapatként kell játszaniuk a lengyelnél erősebb norvégokkal szemben, mert a válogatottnak nincs sztárjátékosa, és egy hete még nem játszottak úgy, ahogy szerettek volna, ahogy az elvárható.

Az osztrák ligában szereplő Hydro Fehérvárt erősítő Hári János az MTI-nek elmondta, nagyon jó a jégfelület, az egész csarnok tetszik neki és nagyon jó érzés lesz rendszeresen itt játszani, hiszen a következő szezonban már a klubcsapatának is az Alba Aréna lesz az otthona.

„Nagyon modern és praktikus, ide sokkal egyszerűbb lesz kijönniük a családoknak a gyerekekkel, mert sokkal komfortosabb. Szerintem ide nem csak a fanatikus hokiszurkolók járnak majd ki, mint a Raktár utcába, hanem ide lehet vonzani a többi sportszerető embert is” - vélekedett a fehérvári hokis. 

A nagyszabású megnyitóünnepség után jól kezdte a meccset a magyar csapat, amely több nagy helyzetet is kialakított, majd a 15. percben megszületett az első gól az Alba Arénában. 

A székesfehérvári Mihály Ákos átadása után Terbócs István lőtt nyolc méterről a bal alsóba (1-0). Az első harmad utolsó pillanatában majdnem egyenlítettek a norvégok. Németh Kristóf korongvesztése után Henrik Knold mehetett egyedül ziccerben, de a norvég játékos fonákos lövését Bálizs Bence bravúrral védeni tudta, így a mieink egygólos vezetésével zárult a játékrész.

A második harmad elejét nagyon megnyomta a magyar válogatott, amely hamar növelhette volna az előnyét, de Galló Vilmos átlövését védeni tudta a norvégok kapusa. A 26. percben újabb hatalmas helyzet maradt ki. Egy szép támadás végén Hári János került helyzetbe egy emberelőnyös akcióban, de balszerencséjére a kapuvasat találta telibe, majd néhány pillanattal később Sebők Balázs is a kapuvasat találta el. Ekkor úgy tűnt, nincs szerencsénk, azonban a 27. percben megszületett az újabb magyar gól. Emberelőnyben Terbócs tette korongot Papp Kristóf elé, aki jobbról befelé húzott, majd a kapus lába között betalált (2-0).

Papp Kristóf lőtte a magyar csapat második gólját
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A folytatásban a norvégok ritmust váltottak, ráerőltették az akaratukat a mieinkre, de Bálizs Bence több óriási bravúrt is bemutatott. 

Úgy tűnt, a magyar válogatott meg tudja őrizni kétgólos vezetését, azonban a norvégok a 37. percben szépíteni tudtak. 

Egy emberelőnyös akció végén Eskild Bakke Olsen adott jobbról egy remek keresztpasszt, a túloldalon érkező Victor Granholm pedig kilenc méterről a kapu jobb oldalába lőtt (2-1).

Indulatokban sem volt hiány a találkozón
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A harmadik harmadot lendületesen kezdte a magyar válogatott, az Alba Arénában pedig folyamatosan zúgott a "Ria, Ria, Hungária" rigmus. Kilenc perccel a vége előtt emberelőnyben támadhatott a magyar csapat, végül Sofron István eresztett meg egy 10 méteres bombát, de a 36 éves játékos lövését védeni tudta Jonas Arntzen.

A hajrában a magyar csapat eldönthette volna a meccset. Az 58. percben a mieink három az egyben zuhantak rá a norvég védelemre, Sofron próbálta egy keresztpasszal helyzetbe hozni Hárit, a korong azonban elment az ütője mellett. A kihagyott helyzet miatt maradt még izguln ivaló a végére. Az utolsó percben a norvégok már kapus nélkül támadtak, közben a magyar közönség felállva tapsolt. Az utolsó 52 másodpercben Mihály Ákos kiállítása miatt a norvégok már hat a négyben támadtak, de a mieink Bálizs vezérletével remekül védekeztek és végül behúzta a győzelmet az A csoportos norvég válogatott elleni felkészülési mérkőzésen. 

felkészülési mérkőzés:
Magyarország-Norvégia 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)
gólszerzők: Terbócs (15.), Papp (27.), illetve Granholm (38.)

A magyar szurkolók is rengeteget hozzátettek a győzelemhez
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A két gárda szombaton 16 órakor újra megmérkőzik. A magyarok kedden Meranóban játsszák utolsó felkészülési találkozójukat az olaszokkal szemben. A bolzanói divízió I/A-vb jövő vasárnap kezdődik. 

A MacAdam-csapat sorrenden a japán, a dél-koreai, a romániai, a házigazda olasz, valamint a szlovén együttessel mérkőzik. Az első két helyezett jut fel a 16-os elitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

Forrás: https://www.origo.hu/sport/sport-csapat/2024/04/gyonyoru-golokkal-nyert-a-magyar-hokivalogatott-a-csodalatos-alba-arena-nyitomeccsen

Legutóbbi galériák

  • Fő utca
  • Szociális városrehabilitáció
  • Hiemer ház