XXI. szászadi körülmények az új középiskolai Campus

2017.05.25. 10:32

Új, 21. századi infrastrukturális lehetőségek várják négy fehérvári oktatási intézmény tanulóit és pedagógusait 2020 szeptemberétől a középiskolai campusnak köszönhetően. A hatalmas, mintegy 35 ezer négyzetméteres épületegyüttes engedélyes tervei őszre elkészülnek, 2018 második felétől pedig a kivitelezési munkák is elindulhatnak. A munkálatokra 15, 8 milliárd forint áll rendelkezésre.

Magyarország Kormánya 2015-ben kötött együttműködési megállapodást a Modern Városok Programról Székesfehérvár Önkormányzatával. A Középiskolai Campus ennek keretében valósul meg a kormány döntésének értelmében 15,8 milliárd forintból. A campusban a Vasvári Pál Gimnázium, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium, a Szabadművelődés Háza, a Sörház téri kollégium, valamint a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola kap helyet.

Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere a campus kialakításának részleteiről szólva elmondta, hogy a campusban új épületet kap a Vasvári Pál Gimnázium egy 24 osztályos épületegyüttessel. A Kodolányi Középiskola jelenlegi épületéből a tornacsarnok és az első blokk átalakításokkal megmarad, míg a régi műhelyszárny bontásra kerül. A főiskola épületéhez legközelebbi épületet is elbontják. A Kodolányi János Középiskola is 24 osztályos intézmény lesz, ahol a sporttal kapcsolatos tevékenységeket bővítik. Az új campusba költözik a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola is, épületében egy hangverseny termet is kialakítanak.  A Tóparti Gimnáziummal kapcsolatban Mészáros Attila elmondta, hogy a gimnázium jelenlegi „megosztottsága” megszűnik, cél hogy egy épületbe hozzák valamennyi osztályt.  A Szabadművelődés Házában a 2. és 3. szint oktatási célokat szolgál majd, közösségi célokra a földszintet és a negyedik szintet használhatják. Szintén a campus része lesz a Sörház téri kollégium épülete, amelyet felújítanak, szintenként 6 darab négyágyas szoba kap helyet külön vizesblokkokkal. A kollégium étterme is megújul és egy 600 adagos konyha lesz.

Az ütemezésről szólva Székesfehérvár alpolgármestere elmondta, hogy ősz elejére meglesznek az engedélyes szintű tervek, 2018 tavaszra kiviteli tervek, ezzel párhuzamosan pedig elindulhat a közbeszerzési eljárás, így a tervek szerint 2018 nyarára kiválasztják a kivitelezőt is. 2018 nyarán két intézmény, a Tóparti Gimnázium és a Kodolányi János Középiskola elköltözik a munkálatok idejére.  A cél, hogy 2020 tavaszára már álljanak az épületek, 2020 őszén pedig elinduljon az oktató-nevelő munka.   A campusban mintegy 2500-2600 diák tanul majd. A tervezéssel párhuzamosan a közlekedési koncepción is dolgoznak.

Erdei László, a Városfejlesztési Kft. munkatársa a campus léptékének érzékeltetésére elmondta, hogy a beruházás 4,7 hektáros területet érint, az épületek 35 ezer m2 alapterületen helyezkednek majd el, ami 660 átlagos nagyságú lakásnak, vagy 2 darab országháznyi területnek felelnek meg.  A campus építészeti elvéről szólva az őszinteséget és építészeti tisztaságot emelte ki. Hangsúlyozta, hogy szalagablakokkal biztosítanak kellő megvilágítást a tantermeknek és sávos kialakítású lesz a tető is, ami fénnyel tölti meg a belső tereket.

Guti Péter, a Városfejlesztési Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a középiskolai campus projekt kiemelkedik a nagyléptékű beruházások közül, tervezése összetett és bonyolult feladatot jelent. Elmondta, hogy az idén az engedélyek beszerzése, jövő év első felében pedig a kiviteli tervek véglegesítése a cél.

Forrás

További hírek

Zárvatartás

Zárvatartás

Tájékoztatjuk Ügyfeleinket, hogy 2021. március 22-től ügyfélszolgálatunk a hatályban lévő kormányrendeletek értelmében továbbra is ZÁRVA tart! Ügyintézésre online és telefonon a 22/ 511 301- es számon lesz lehetőség.   Megértésüket köszönjük!
2021.03.05.
Tájékoztatás – bérleti díjra biztosított halasztás és részletfizetés lehetőségéről

Tájékoztatás – bérleti díjra biztosított halasztás és részletfizetés lehetőségéről

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése hatáskörében eljáró Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesterének12/2020. (III.20.) számú határozatával – a koronavírus járvány bérlőket érintő hatásainak enyhítése érdekében az Önkormányzat tulajdonában lévő lakásokra és nem lakás céljára...
2020.04.14.
XXI. szászadi körülmények az új középiskolai Campus

XXI. szászadi körülmények az új középiskolai Campus

Új, 21. századi infrastrukturális lehetőségek várják négy fehérvári oktatási intézmény tanulóit és pedagógusait 2020 szeptemberétől a középiskolai campusnak köszönhetően. A hatalmas, mintegy 35 ezer négyzetméteres épületegyüttes engedélyes tervei őszre elkészülnek, 2018 második felétől pedig a kivit...
2017.05.25.
Elköltöztünk

Elköltöztünk

Tisztelt Partnerünk! Ez úton tájékoztatjuk, hogy a Székesfehérvári Városfejlesztési Kft. irodája 2016. július 25-től új helyre költözött. Új címünk: 8000 Székesfehérvár, Irányi D. u. 4., C épület. Telefonos és elektronikus elérhetőségeink nem változtak.
2016.07.26.

Legutóbbi galériák

  • Fő utca
  • Szociális városrehabilitáció
  • Hiemer ház