84 új bölcsődei férőhely létesül a városban

2010.03.30. 13:14
 
157 millió Ft-os EU-s támogatással két bölcsőde bővítése valósul meg a közeljövőben, 84 új férőhelyet teremtve. A pályázati eredmények a Városfejlesztési Kft. sikeres munkáját is dicsérik.
Székesfehérvár MJV Önkormányzata megbízásából a Székesfehérvári Városfejlesztési Kft. 2009 őszén két bölcsődefejlesztési témájú pályázatot nyújtott be a Közép-Dunántúli Operatív Program „Szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztése” kiírására.
 
Az egyik pályázat a Megyeház utcai ingatlanon található épületek bölcsődévé való átalakítását, a másik pályázat a IV. számú (Kisteleki utcai) bölcsőde bővítése és fejlesztését tartalmazta.
 
A napokban kapott a város önkormányzata értesítést, hogy a bölcsődék fejlesztésére benyújtott projektek pozitív döntésben részesültek, mely összesen több mint 157 millió Ft támogatást jelent Székesfehérvár számára.
 
A Megyeház utcai bölcsőde fejlesztésére 77,6 M Ft támogatást nyert az önkormányzat, a már jóváhagyott 100 M Ft önerővel együtt a projekt teljes költségvetése 177,6 M Ft.
 
A IV. számú, Kisteleki bölcsőde fejlesztésére 79,6 M Ft támogatást nyert az önkormányzat, a már jóváhagyott 45 M Ft önerővel együtt a projekt teljes költségvetése 124,6 M Ft.
 
Megyeház utcai bölcsőde fejlesztése
 
A projekt keretében a Megyeház utcában található, funkcióját vesztett régi egyházi óvoda épületek hasznosításával, átalakításával új bölcsőde létesül 5 új foglalkoztató szobával, melegítő konyhával, az EU előírásainak megfelelő játszóparkkal. A tervezett kapacitásbővítés eredményeként 60 férőhellyel bővül az intézmény.
 
Emellett olyan családbarát bölcsőde jön létre, mely szülőket is megcélzó plusz szolgáltatásokkal, szervezett tanácsadásokkal, ringatóval, sószobával a „bölcsőde-óvoda átmenet” tervezett és szervezett segítségével hozzájárul a város és a régió kiegyensúlyozottabb foglalkoztatási és gazdasági fejlődéséhez.
 
Kisteleki utcai bölcsőde fejlesztése
 
A fejlesztés eredményeként, az 1955-ben épült, jelenleg 4 foglalkoztató szobával működő intézmény további 2 foglalkoztatóval bővül, mely 24 új férőhelyet jelent, ezen kívül napközbeni gyermekmegőrzésre alkalmas terek jönnek létre, rugalmasan igazodva a munkavállaló szülők igényeihez.
A gondozási egység mellett a járulékos terek kialakítása is megtörténik. Miután az építés során a jelenlegi udvar szűkülni fog, így azt bővítik és egy új játszókert kerül kialakításra. A projekt további célja, egy színvonalas, szakszerű ellátás biztosítása kiegészítő szolgáltatásokkal a családok számára (játszó délutánok, fórumok, tanácsadások, „Ciróka” foglalkozások) esztétikus környezetben.
 

Legutóbbi galériák

  • Fő utca
  • Szociális városrehabilitáció
  • Hiemer ház